A miniszter is meghajolt a magyar pezsgő előtt
Hungarikum lett a Törley
2016-06-18 | VinoportBekerült a hungarikumok sorába a Törley pezsgő, így most már hivatalosan is kiemelkedő nemzeti értéket képviselnek a pincészet habzó italai.
A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által vezetett Hungarikum Bizottság 2016. június 17-én, Kisvárdán tartotta legutóbbi ülését. Egyik napirendi pontként a Törley pezsgő hungarikummá nyilvánítását vitatták meg. A bizottsági tagok megismerve a Törley pezsgők múltját és jelenét bemutató pályázati anyagot úgy döntöttek: hungarikummá nyilvánítják a Törley pezsgőt.
Mik azok a hungarikumok?
A hungarikum olyan egyedülálló értéket jelöl, ami a nemzetre jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számít.
Hungarikum többek közt lehet természeti jelenség, mint például az Aggteleki-karszt vagy a Hévízi-tó, olyan technológiai-jellegű örökség, mint Neumann János életműve, de szintén hungarikum az alföldi kamillavirágzat, a kürtőskalács, a magyar akác és a belőle készülő méz.
Törleyék már 1895-ben a császári és királyi udvari szállítók kitüntető címet viselték, pezsgőjüket pedig a hazai ipar egyik büszkeségeként tartották számon. Ennek a történetnek méltó megkoronázása a mostani hungarikummá nyilvánítás, írja a sajtóközlemény.
134 évnyi pezsgés története
A pezsgő császáraként is emlegetett Törley József a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit kívánta kamatoztatni, amikor úgy döntött, hogy megalapítja hazai pezsgőpincészetét. Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj- és klímaadottságokkal rendelkező szőlőültetvényeket, melyek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítéséhez. A gyártáshoz Budafokon lelt ideális, mészkőbevájt pincékre.
A pincészet 1907-ben ünnepelte negyedszázados jubileumát, a Törley pezsgőket akkor már Amerikától Ausztráliáig ismerték. A gyárnak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában is voltak lerakatai, sőt már Párizsban is ittak Törleyt, ami abban a korban az egyik legnagyobb elismerésnek számított. A gyár termelése az 1910-es években már elérte a 2 millió palackot. Történetének egyik szakasza lezárult 1944-ben, de a nemes italok készítése tovább folytatódott.
A Törley név ma Magyarországon egyet jelent a pezsgővel. A legismertebb és legelismertebb magyar pezsgőmárkaként a Törley név összeforrt a minőséggel és a hagyománytisztelettel. Köszönhető ez az alapító Törley József jelmondatának, mely ma is a cég filozófiájának alapköve: Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt!
A Törley Pezsgőpincészettel készített júniusi interjúnkat itt olvashatja>>
A Törley Pezsgő Június Nagykóstolón tartott mesterkurzusáról itt olvashat>>
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Küldetésük a magyar bor (X)
Magyar fotós, a Borkollégium oktatója nyerte az OIV Centenáriumi fotópályázatát
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!