A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Gyorsjelentés a Zwack Openről

Új borok az ünnepekre

2010-12-15 | Tóth Adrienn


Gyorsjelentés a Zwack Openről

December 13-án tartotta karácsony előtti kóstolóját a Zwack Izabella Borkereskedés. A Zwack Open elnevezést viselő rendezvény ez alkalommal a korábbiaknál is nagyobbra sikerült, hiszen hétfő délután és este két teremben is kínálták a borokat, amelyeket pálinkák, sajtok és sonkák egészítettek ki. A jelenlevők közül hét pincészetnél érdeklődtünk az aktuális újdonságokról, hírekről.


Csavarzárra váltott a furmintnál a Dobogó

A Dobogó Pincészet több újdonsággal is meglepi a borbarátokat az ünnepek előtti időszakban. A 2009-es Furminttal először került prémium bor csavarzár alá a pincészetnél. Domokos Attila a Vinoportnak elmondta, bár külföldi nyomás eredményeként döntöttek a lépés mellett, a hazai éttermesek részéről is pozitívak a visszajelzések, hiszen könnyebben kezelhetőek ezek, mint a hagyományos dugóval ellátott üvegek. Az alap furmintból 9400 palack készült, és a forgalmazás első két hetében el is fogyott belőle 3000, így várhatóan ez a tétel sem fog kitartani egész éven át.

Az első dűlőszelektált furmintot 2007-ben még a Szerelmi dűlő terméséből készítette el a tokaji pincészet. 2008-ban azonban a karakteresebbnek ítélt Betsek mellett döntöttek. Míg utóbbi bor utolsó palackjai kerülnek most ki a pincészettől, addig a 2009-es tételek lassan készülődnek a debütálásra, amelyek szintén a Betsekből származnak majd.

A 2007-es pinot noir termés még csak amolyan előfutárnak tekinthető a maga száz palackjával, az első igazi szűztermésnek a 2008-as fogható fel, amely 900 palackos nagyságrendjével, Izabella utca név alatt szintén most került a boltok polcaira. Az aszúból is most zajlik az évjáratváltás, a 2005-ös gyakorlatilag egy muskotály aszúeszencia beltartalmi értékeinek felel majd meg. A 2007-es Mylitta Álmával pedig rekordot döntött a pincészet, hiszen első alkalommal készített 300 gramm/liter cukortartalmat meghaladó édes bort a forgalomba nem kerülő eszencia kivételével.

Épül a kóstolóhelyiség Egerben

Bolyki János új borokkal érkezett a Zwack Openre. A pincénél azonban nem csak a borok szempontjából pörög ilyen gyorsan az élet. Jelenleg van kialakítás alatt az új kóstolóhelyiség. János elmondta, hogy ezekben a napokban épp a cserépkályhát építik a mesterek, de január végére készen kell lenniük az új asztaloknak is.

A szüretről szólva megtudhattuk, a birtokon 2010-ben nem szedtek húsz mustfok alatt szőlőt, és a termés egészségi állapotával is elégedett volt a fiatal egri borász. Bár a szőlő általában kellően gyümölcsös, ha valamit mégis ki kell emelni, talán a könnyű fehérboroknak kedvezett leginkább az évjárat Bolyki János szerint.

A tervek szerint februárban mutatkozik be a nyilvánosságnak az Indián Nyár 2008-as évjárata, valamint az új Királyleányka, Sauvignon Blanc és Rosé.

Sok a vendég a Bock Pincénél

Tamás Róberttől, a Bock Pince sommelier-jétől megtudtuk, egy évvel az autópálya átadása és a panzió wellness részlegének felépülése után, az eddigiekhez képest is megnőtt a vendégforgalom. A változás legjobban hétköznap érezhető, bár a hétvégi foglaltság is növekedett. A nagyobb érdeklődés kielégítését a hét új szoba is nagyban segítette.

A nagyobb vendégjárásról szólva pedig említést érdemel, hogy a villányi pincészet idei Szent Márton napi ünnepsége is rekordot döntött, hiszen a hétszáz főt is meghaladta az újbor tiszteletére rendezett programon megjelenő vendégek száma. A korgó gyomorral érkező borbarátok számára a konyhán ezen a napon több mint két tonna libát dolgoztak föl.

A pincészet az ünnepekre két új borral rukkol elő. A komoly vörösborok közül a 2007-es Fekete-hegyről származó Cabernet Franc Selection indul világhódító útjára, míg a könnyedebb mezőnyt Bock Valér saját, kizárólag kékfrankosból készített rozéja képviseli majd, amelyből idén a második évjárat készült el.

Verjus Ráspiéktól

A Ráspi asztalnál a bor mellett verjus-t és balzsamecetet is lehetett kóstolni. Horváth József a verjus-ről elmondta, a zsendülés kezdetekor leszedett, még éretlen szőlő az alapja. A gyümölcsöt ki kell préselni, majd hőkezelésnek alávetni. Erre mindenképp szükség van abban az esetben, ha el szeretnénk tartani ezt a citrom vagy ecet alternatívájaként szolgáló savanyító anyagot.

A különbség a Ráspi verjus és más, nagyobb mennyiségben előállított készítmények között, hogy míg azoknál a biztonságot helyezik előtérbe, és így sokáig magas hőfokon tartják a szőlőlevelet, addig Fertőrákoson inkább a minőség áll a középpontban, így a lehető legrövidebb ideig melegítik a lehető legalacsonyabb hőfokon.

A verjus-ből idén körülbelül 300 palack készült, amelyet elsősorban otthon, az étteremben használnak fel, de emellett megízlelhető a pincészet partneréttermeinél is az ország több pontján. Ráspi szerint a verjus mindenben használható, ahol egyébként citromot alkalmaznánk, viszont annál összetettebb, komplexebb ízhatás érhető el általa. Kerülhet fagylaltokba, torták krémjébe, halételekbe, de a rántott húst is meglocsolhatjuk vele. A szezon jegyében azonban a soproni borász különösen ajánlja kocsonyához.

Új Vida honlap

Ifjabb Vida Péter ápolja a Vida Borbirtok kereskedelmi kapcsolatait, és ő végzi a kreatív marketing feladatokat. Így természetes, hogy őt kérdeztük az új honlap kialakításának koncepciójáról is. „Egy minél egyszerűbb, letisztultabb weboldal elkészítése volt a célunk, ahol édesapánk mellett megjelenik az egész család. E mellett fontosnak tartottuk a különböző közösségi oldalakkal, így twitterrel vagy a facebookkal való közvetlen kapcsolatot is.”- tájékozatott Vida Péter.

A honlap a mai követelményeknek megfelelően online vásárlási lehetőséggel is bővült, a webshop szerkezete lehetővé teszi, hogy hosszas lapozás nélkül, minden egy oldalon váljon elérhetővé. A pincészet, a honlapon keresztüli értékesítés által a pince közvetlen forgalmát kívánja növelni. A borfronton újdonság, hogy a pincészettől heteken belül forgalomba kerül az 2010-es Rosé is.

Kislakon tovább folynak a telepítések

A Kislaki Bormanufaktúrától a borász, Légli Géza kóstoltatott a Zwack Openen. A dél-balatoni pincészet bor újdonságai közé egy 2009-es évjáratú Kékfrankos és egy 2010-es Rosé tartozik, utóbbi 50%-ban pinot noirból, 25-25%-ban merlot-ból és kékfrankosból áll.

A borász lendülete továbbra sem csökken, újabb telepítéseket tervez. A Landord dűlőben 3,5 hektáron pinot noir és cabernet franc klónok kerülnek majd a földbe, míg a Vitézbe chardonnay-t ültetnek.

Légli Géza a kóstolón elmondta, a különböző klónok alkalmazása is azt segíti elő, hogy minél jellegzetesebb, egyedibb borok jöjjenek létre. A pinot noir esetében például jelenleg a klónházasításban látja a jövőt, hiszen ezáltal bizonyos fürtök a fűszerességet, míg mások a gyümölcsös aromákat adhatják hozzá a végső borhoz. A lényeget azonban továbbra is az adott termőhely kifejezésében látja, amelyet minden eszközzel igyekszik támogatni. És bár ide tartozhat a klón- vagy a hordóválasztás kérdése is, a legfontosabbnak mégis a szőlőben végzett munkát tartja.

Somlóról jön a 2009-es évjárat

A Somlói Apátsági Pincészetnél palackba kerültek a 2009-es évjárat borai. A komoly fehérborairól híres borvidéken hagyományos szőlőfajtákkal foglalkozik a pincészet, így az elmúlt évjáratban hárslevelűből, juhfarkból és furmintból készültek fajtaborok. Ezek közül elsőként a szinte kizárólag Somlóra jellemző juhfark kerül majd a fogyasztók elé.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!