A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mi újság Egerben?

Egri Borok az Akadémián 2. rész

2011-03-03 | Tóth Adrienn


Bár a bikavér kétségtelenül fontos, az egri borászok tudják, Egerben nemcsak vörösbor készül, így egy névadó pályázatot követően 2010 nyarán, a Bikavérünnepen létrehozták az egri csillag nevű fehér házasítás kategóriáját. A bor elsősorban az olyan kárpát-medencei fajtákra épít, mint az olaszrizling, a hárslevelű, a leányka, a királyleányka, a zengő és a zenit, amelyeknek legalább a bor felét kell adniuk. Ezeket egészíthetik ki az illatos fajták: a cserszegi fűszeres, a zefír, az irsai olivér, a tramini és az ottonel muskotály maximum 30% erejéig. A Magyar Tudományos Akadémián készített egri összefoglalónkat a Thummerer, Orsolya és Simon pincészetek után ma újabbakkal folytatjuk.


A cikk első részének olvasásához kattintson IDE!

Pók Tamás formabontó rozét készít

Pók Tamás újraindított saját pincészetével kapcsolatban elmondta, eddig a fehér és vörös Pajdos Cuvée-re helyezték a hangsúlyt, amelyek mellett a közönség megismerhette 2008-ból a Négykezest, és mostanában a 2009-es Leánykát is.

A következő premier, amire már készülnek a pincénél, egy rozé lesz, amely több szempontból is eltér az átlagostól. Egyrészt ez egy évjárat-házasítás, azaz a benne rejlő bort a 2009-es és a 2010-es év adta, másrészt azért is egyedi a koncepció, mert a korábbi évjárat egy hordóba várta ki az újat, nem pedig acéltartályban. A több évjárat jelenléte miatt a bor minőségiként nem lesz majd forgalomba hozható, így várhatóan eredet-megjelölés nélkül, amolyan asztali borként kerül palackozásra. A 2009-es évjárat egyébként dűlőszelektált kékfrankosok formájában lát majd napvilágot a Nagy-Eged és a Nagy Galagonyásról.

A pincészet jelenleg nem tervez újabb telepítéseket, inkább a megfelelő alapozásra koncentrál mind a termelés, mind a piacon való ismertté válás szempontjából. Pedig megvan a lehetőség, hiszen a 6 hektárnyi területből 1,5 parlagon van, szőlőre vár. Célnak egyelőre a 8-10 000-es palackszámot tekintik.

Ezeken túl a borturizmus fellendítésére is figyelmet szeretnének fordítani. Egyelőre kisebb csoportokat várnak, mert a kóstolóhelyiség kialakítása még folyamatban van, és a pince ezen a téren korlátozott lehetőségekkel bír csak. Rendelkezésre áll azonban a vadszőlővel befuttatott terasz, ahol jó időben optimálisak és egyben élvezetesek a kóstolási feltételek. A borok mellé a tervek szerint kézműves falatkák kerülnek, saját sütésű kenyér, saját főzésű lekvár és egyéb, más finomságok.

A pincészetnek még nincs bikavére, egyelőre minden évben kikérik a bikavér és a bikavér superior származási bizonyítványát, és ugrásra készen várják az eseményeket, de az eddigiekben úgy döntöttek, mégsem készítik el a bort. Ha azonban egyszer megszületik, abban Tamás biztos, hogy kékfrankos alapú lesz, és a komplexitás érdekében legalább öt szőlőfajtából áll majd.

Hagymási bakművelésű olaszrizlinget telepít

Hagymásiék fontosnak tartják az olaszrizlinget, a fajtával való minél mélyebb kapcsolat kiépítése érdekében tavasszal egy régi fajtaváltozat telepítésére készülnek, az autenticitást fokozandó, bakművelést alkalmazva, 10 000-es hektáronkénti tőkeszámmal. Persze a kékszőlőkről sem feledkeztek meg, egy Erdélyből, Ménesről származó kadarka klónt ültettek el még ősszel 1,5 hektáron.

Hagymási Józseftől azt is megtudhattuk, van egy számára különösen fontos dűlő, az Újfogás amit egy amolyan központi bázisnak szeretne kialakítani. Ahhoz, hogy ez a földdarab valóban úgy nézzen ki, ahogy a borász megálmodta, még szükség lenne egy átalakításra, hiszen most a TSZ-es időkben telepített szőlők borítják. Ezeket szeretné kivágni, majd olyan hagyományos fehér fajtákkal újratelepíteni, mint a furmint, a hárslevelű, a szürkebarát, a leányka. Az innen származó bort főleg egy csúcs fehér házasításba szánja.Borok terén újdonság, hogy a 2003-as után piacra került a Föld és Lélek második évjárata 2007-ből. Ugyancsak napvilágot látott mostanában két olaszrizling 2009-ből; az egyik a saját kiadás, a másik egy összefogás formájában valósult meg (erről további információk ITT). Újdonságokról szólva pedig nem feledkezhetünk meg a most megnyílt új pincerészről, amellyel így már többszintessé vált a Szépasszony-völgyben található borászat.

Aktuális bikavérük a New Generation borsorozaton belül fut, Hagymási Tamás arcképével a palackon. A 2007-es évjáratú házasítás kékfrankosból, pinot noir-ból, cabernet sauvignon-ból és kadarkából áll össze. A borkészítés tekintetében a családi koncepció az, hogy az olyan hagyományos fajtákat, mint a kékfrankos és a kadarka, a tradícióknak megfelelően dolgozzák fel és érleljék. Ennek érdekében ez a bikavér is hosszú, 18-22 napig tartó héjon áztatás közben erjedt ki, majd használt nagy fahordóban érlelték egy évig, végül a palackozás előtt házasították.

Gál Tiboréknál továbbra is a pinot noir a vezető fajta

A Gál Tibor Pincészet részéről Gál Ibolya foglalta nekünk össze az újdonságokat, hiszen a borászatot vezető Tibor éppen pinot noirt szüretel és gyűjt tapasztalatokat Dél-Afrikában. A 2010-es évjáratból ennél az egri pincénél is megszületett az Egri Csillag, amely szürkebarátból, traminiből és rajnai rizlingből áll, és reduktív technológiával készült.

A portfólió komoly átalakításokon és egyszerűsítésen ment át az utóbbi időben. A pincészet alapborai egy Pinot Noir, egy Bikavér és egy Egri Csillag, e fölött pedig a dűlőszelektált és válogatás tételek helyezkednek el, úgy, mint a Síkhegy Pinot Noir, a Bartók Bikavér és a hordós érlelésű Glória nevű fehér házasítás. Évjárattól függően emellett jelenhetnek majd meg fajtaborok, például a viognier.A birtok jelenleg 30 hektár termőterületet foglal magába, ahol arányaiban a kékszőlők vezetnek 60%-kal. Ezek túlnyomó részét a pincészettel kapcsolatban oly gyakran emlegetett pinot noir adja. A fehérek kínálatát a viognier, a sauvignon blanc, a pinot blanc, a szürkebarát, a leányka és a tramini határozza meg.

Az új pincészet kialakítása jelenleg zajlik, még körülbelül egy évre van szükség a munkák befejezésére, de jövő ilyenkor már abban szeretnének dolgozni. Ez azonban ne bártortalanítson el senkit, a kóstolópincében továbbra is várják Gálék a boraik iránt érdeklődőket.

Egri összefoglalónkat holnap folytatjuk.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!