A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Problémás az alacsony sav Tokajban

De a cukor esetében is gyengébb az idei év

2015-09-30 | Vinoport


Problémás az alacsony sav Tokajban

Szeptember végéhez értünk. Zajlik a szüret, bár sokan késleltetik, hiszen egészséges a szőlő, és viszonylag kis kockázattal megéri az aszúsodásra várni – írja friss jelentésében a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.


Furmint

Tokaj-Hegyalja déli részein a Kutatóintézet által mintázott szőlők egy részében már leszüretelték a furmintot. A maradék 3 dűlőben 21-23 magyar cukorfok fölötti (227-257 g/l) értékeket mértek. A savtartalom azonban nagyon lecsökkent, 4-5,5 g/l környékére. A kémhatás 3-3,5 pH között van

 Problémás az alacsony sav Tokajban

A Bakonyi-dűlőben a furmint 7575-ös klónját mintázzák immár 4. éve (1.ábra). Itt a cukortartalom folyamatos növekedését tapasztalták az előző két héten. A grafikonról az olvasható ki, hogy a cukor esetében még gyengébb az idei év, de savtartalom tekintetében is jelentősen alatta van a 2012-es évinek.

 

Problémás az alacsony sav Tokajban

1.ábra A furmint 7575 próbaszüreti eredményei 2012-től

 

Mindössze két dűlő vár még szüretre azok közül a dűlők közül, amelyeket az előző évben is mintáztak (2.ábra). Ebből az látszik, hogy 1-2 cukorfokkal édesebbek a furmintok, mint az előző két évben.

 

Problémás az alacsony sav Tokajban

2.ábra Két dűlőben mért furmint próbaszüreti eredmények

 

Hárslevelű

A hárslevelű esetében 21-22 közötti cukorfokokat mértek, de az alacsony sav már itt problémás.

 

Problémás az alacsony sav Tokajban

Így vizsgálnak

Tíz fürtöt választanak véletlenszerűen. Egy kiválasztott sorban az 1. oszloptól balra eső 1. fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3.oszloptól balra eső 3.fürt... a 10. fürtig. Ezeket lepréselik, majd a lebegő tartalom leülepedése után, a Brix fokot mérő digitális refraktométerrel cukortartalmat mérnek, a laboratóriumban pedig cukor, sav és pH mérést végeznek.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!