Problémás az alacsony sav Tokajban
De a cukor esetében is gyengébb az idei év
2015-09-30 | Vinoport
Szeptember végéhez értünk. Zajlik a szüret, bár sokan késleltetik, hiszen egészséges a szőlő, és viszonylag kis kockázattal megéri az aszúsodásra várni – írja friss jelentésében a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.
Furmint
Tokaj-Hegyalja déli részein a Kutatóintézet által mintázott szőlők egy részében már leszüretelték a furmintot. A maradék 3 dűlőben 21-23 magyar cukorfok fölötti (227-257 g/l) értékeket mértek. A savtartalom azonban nagyon lecsökkent, 4-5,5 g/l környékére. A kémhatás 3-3,5 pH között van
A Bakonyi-dűlőben a furmint 7575-ös klónját mintázzák immár 4. éve (1.ábra). Itt a cukortartalom folyamatos növekedését tapasztalták az előző két héten. A grafikonról az olvasható ki, hogy a cukor esetében még gyengébb az idei év, de savtartalom tekintetében is jelentősen alatta van a 2012-es évinek.
1.ábra A furmint 7575 próbaszüreti eredményei 2012-től
Mindössze két dűlő vár még szüretre azok közül a dűlők közül, amelyeket az előző évben is mintáztak (2.ábra). Ebből az látszik, hogy 1-2 cukorfokkal édesebbek a furmintok, mint az előző két évben.
2.ábra Két dűlőben mért furmint próbaszüreti eredmények
Hárslevelű
A hárslevelű esetében 21-22 közötti cukorfokokat mértek, de az alacsony sav már itt problémás.
Így vizsgálnak
Tíz fürtöt választanak véletlenszerűen. Egy kiválasztott sorban az 1. oszloptól balra eső 1. fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3.oszloptól balra eső 3.fürt... a 10. fürtig. Ezeket lepréselik, majd a lebegő tartalom leülepedése után, a Brix fokot mérő digitális refraktométerrel cukortartalmat mérnek, a laboratóriumban pedig cukor, sav és pH mérést végeznek.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek

Mi történik télen egy biodinamikus szőlőben?

Új vámok fenyegetik az európai borászokat?

Mi történik tavasszal egy biodinamikus szőlőben?

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!