A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ahogy a német a fülét vakarja

WSET felsőfok, 7. óra, Németország

2016-02-22 | Vinoport


Ahogy a német a fülét vakarja

Milyen ember a német? Olyan, aki a bal fülét jobb kézzel, a feje fölött átnyúlva vakarja. Ez a sztereotípia gyakran elhangzik a német nyelvtanulás közben, sőt, mint most kiderült, a WSET3 tanfolyam is alátámasztja. Próbáljuk megérteni a német rendszert, vagy legalább azt, amit a borboltban állva egy-egy palack üzen nekünk.


A Vinoporton januártól több hónapon át, minden hétfőn este körbejárunk egy szakmai témát vagy egy borvidéket, éppen úgy, ahogy a Borkollégium hallgatói a Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyam esti kurzusain. A korábbi részekért ide kattintson>>

Ha nem szeretne lemaradni a további részekről, iratkozzon fel Egyperces kurzus hírlevelünkre>>

 

Előadó: Sánta Zoltán, AIWS és Weinakademiker, a Borkollégium lektora, társszerzője a Bortankönyv – a világ borai c. kötetnek.

A német földrajzi klasszifikáció:

A német borok címkéjén még a németek is nehezen igazodnak ki. A palackokon egyrészt találunk információt arról, hogy mekkora területről származik adott tétel:

  1. Anbaugebiet: ez az EU által PDO-val jelölt kategória német megfelelője, gyakorlatilag a földrajzi jelzéssel ellátott bor, Németország 13 borvidékének valamelyikéből.
  2. Bereich: terület az Anbaugebieten belül, borvidéki körzet.
  3. Einzellage és Großlage (Grosslage): terminus, amely talán csak azért van, hogy még jobban összezavarjon mindenkit. Az Einzellage egy egyedi szőlőterület, a helyi premier cru vagy grand cru. A Großlage pedig szőlőterületek összessége, akár ezer hektár is lehet. A borok minőségét tekintve a két kategória között óriási lehet a különbség, de a termelők gyakran csak a terület nevét tüntetik fel, azt már nem hogy az a kettő közül melyik kategóriába tartozik. Ráadásul előfordul, hogy egy Grosslage, és az azon belül található, kiemelkedő bort adó Einzellage neve megegyezik. Így aztán sokszor ráfázhat, aki erre az információra hagyatkozik vásárláskor.

Eredetvédett borok

Ami az EU-ban PDO, hazánkban OEM, az itt geschützte Ursprungsbezeichnung, g.U.

Ahogy a német a fülét vakarjaAhr 

Földrajzi jelzéssel ellátott borok 

Ami az EU-ban PGI, hazánkban OFJ, az itt geschützte geografische Angabe, g.g.A. Ez a Landwein: száraz vagy félszáraz. A FN, vagyis a földrajzi jelzés nélküli borokat korábban Deutscher Tafelwein néven forgalmazták, mai nevük Deutscher Wein. Németország bármelyik részéről származhat, akár különböző régiók házasítása is lehet.

A címke egyéb részei

Ahogy a német a fülét vakarja

VDP, a német első osztály

Tudja még követni? Remek, akkor folytassuk! Mindezeken felül ugyanis létezik még legjobb németországi pincészeteket tömörítő szervezet, a VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) is, illetve ennek saját jelölései. 

A VDP-ről és egyéni szabályrendszeréről itt írtunk bővebben>>

Szóval mi is van a német palackban?

A német borok kb. 60%-a fehér, jó eséllyel rajnai rizling vagy müller-thurgau fajtákból. (A rajnai rizlingről itt írtunk nemrég>>) A kékszőlők közül a pinot noir és a dornfelder emelkednek ki. 

 

A számos különböző borkategória miatt a szüret gyakran bonyolult, egy-egy szőlőmunkás akár hét különböző szempont szerint is szüretelhet egyetlen idényben. A chaptalizáció valaha nagyon gyakori volt errefelé, ma már egyre kevesebb helyen használják, akárcsak a Süssreserve-et. A borvidékekről az alábbi táblázat és a Borlexikon ad információt.

 

Ahogy a német a fülét vakarja

Nagyobb táblázatért ide kattintson>>

 

Ha kíváncsi rá, milyen német borokat kóstoltunk a WSET3 kurzuson, térjen vissza hozzánk később!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!