A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ha nemcsak azt akarod tudni, hogyan,...

... hanem azt is, miért

2015-01-26 | Tóth Adrienn


Ha nemcsak azt akarod tudni, hogyan,...

Heston Blumenthal legújabb, hazánkban az Alexandra gondozásában megjelent szakácskönyvét azoknak érdemes megvásárolni, akiket nemcsak az ételek elfogyasztása, netán a megalkotása érdekel, hanem a háttérben álló mélyebb összefüggések, teóriák is. A Heston Blumenthal-receptek alaposak, részletesek, így elsősorban azon otthoni szakácsoknak javasoltak, akik szívesen mélyednek el a részletekben, akiknek élvezetet okoz egy-egy fogás, technika tökéletesítése, valamint a tudatos elképzelések alapján zajló kísérletezés.


 

A szerző a kötet bevezetőjében így foglalja össze a kísérleti gasztronómia fogalmát saját példáján keresztül: „A Fat Duck étteremben mindennapi gyakorlattá alakult az a szokásom, hogy semmit sem vettem magától értetődőnek, amit a főzésről autodidakta módon megtanultam. Ez sok meglepő felfedezéshez vezetett, melyek sokat hozzátettek főzési stílusomhoz. Ilyen például az a tény, hogy a hús lepirításával nem zárjuk be a szaftot a szeletbe, vagy hogy a vízben főzött spárga rengeteget veszít az ízéből, és a finomítatlan cukor sokkal gyorsabban karamellizálódik a finomítottnál…”

 

Ebből a pár sorból is átjön az az alposság és részletekre kiterjedő figyelem, amit a séf az ételkészítés folyamán alkalmaz. Különösen érdekes lehet a borkóstolással aktívan foglalkozók számára az a fejezet is, amelyben Blumenthal az ízekről és az aromákról, valamint ezek általunk történő érzékeléséről ír, külön kitérve a sós, az édes, a savanyú és a keserű ízt követően az umamira.

 

Sok elméleti tudást nyerhetünk technológiák tekintetében is a kötetből, hiszen mielőtt rátérnénk a világos és a barna csirke-, a marha-, a bárány-, a hal-, a rák-, a zöldség- és a gombalaplé részletes receptjére, több oldalon kerülnek kifejtésre azok az összefüggések, amelyek a levesek megszületésének miértjeire is megadják a választ.

 

Hasonló módon kerülnek kifejtésre az ismert fő ételcsoportok; a húsételek fejezete előtt például a pácolásról, steaksütésről vagy a húsok lassú sütéséről olvashatunk. Ezen túl azonban több olyan kuriozitásnak számító egységgel is büszkélkedhet a könyv, amelyek nem sok más szakácskönyvben szerepelnek. Így önálló fejezetet kaptak a sous-vide technológiával készülő fogások, valamint a jeges finomságok. 

 

 

Most pedig kedvcsinálóként kiemelünk két különleges ételt a könyvből, amelyekhez borokat is ajánlunk.

 

Ropogós bőrű párolt császárhús

 

E recept hosszabb előkészítést igényel, hiszen elsőként tizenkét órát tölt sós páclében a hús. Majd ezt követően kezdődik meg az igen hosszú ideig tartó, alacsony hőmérsékleten történő sütőben zajló párolás.

 

Borpár

 

Ha nemcsak azt akarod tudni, hogyan,...

 

Olaszrizling Válogatás, 2012
Pálffy Pince

 

A citromsárga színű borban zöldes reflexek tűnnek fel. Az illat határozottan lép fel, karaktere az alapanyag érettségére utal. Az almás, propoliszos asszociációk mellett a fahordós érlelés pörkölési jegyeit érezzük, amikor a pohárba szagolunk. A kortyban folytatódik ez a vonal, ugyanakkor az ízvilágban sokkal határozottabban lép fel az ásványosság és a sárga húsú gyümölcsösség. Egyenes bor, amely nagy testre, magas alkoholtartalomra, közepes savakra támaszkodik, és hosszú utóízzel búcsúzik. Tovább

 

Citromtorta

 

Heston a következő három elvárást állítja az ideális citromtorta elé: ropogós tészta, bársonyos töltelék és élénk, citrusos fanyarság. A tökéletes állagról való meggyőződés érdekében volt olyan időszak, amikor éttermi szakácsként minden szeletet az úgynevezett remegéstesztnek vetett alá, vagyis finoman megrázta a tortát, hogy annak tölteléke elég szilárd-e.

 

Borpár

 

Ha nemcsak azt akarod tudni, hogyan,...

 

Pogányvári Deja Vu Késői Szüret, 2009
Bezerics Borház

 

A bor visszafogott intenzitású illatát mézes, fűszeres, kajszis illatjegyek építik fel, amelyek bár nem erőteljesek, de hosszan ott időznek a pohárban. A korty telt érzetű, ehhez a krémes textúrán és a jelentős maradékcukor-tartalmon túl hozzájárul a közepes test és a lágy savszerkezet. Az ízvilág az illat által megkezdett utat folytatja, fűszeres, virágos jegyeket foglal magában. Közepesen hosszú lecsengéssel bíró, tiszta aromatikájú tétel az édes borok kedvelőinek. TovábbMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!