A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Oremus Mandolás vertikális kóstoló 2011-2003

Száraz furmintok öt évjáratból

2014-03-27 | Tóth Adrienn


A Vylyan Cabernet Franc vertikális sora után újabb kóstoló eredményeivel jelentkezünk. Ezúttal a Tokaj Oremus Mandulás Furmintjait vizsgáltuk meg több évjáratból. A kóstoló egyik érdekességének számított a 2007-es évjárat, hiszen azt normál és magnum palackból egyaránt megízleltük. A borleírások mellett ez alkalommal is olvashatóak a borász, Bacsó András kommentárjai, aki az adott évjáratról mesél annak érdekében, hogy még több perspektívából szemlélhessük a borokat.


Bacsó Andrással a száraz furmintokról korábban készített interjú első része ITT, második része ITT érhető el. Érdemes elolvasni, hiszen ebben a tokaji borász részletesen megosztja velünk a Mandolás készítésének szőlészeti és borászati mozzanatait.

Bacsó András: Az a közös ebben a hat borban, hogy mind fantasztikus évjáratokat reprezentálnak. Az utóbbi másfél évtizedet sokszor a szőlő számára kellemes nyári és őszi időjárás jellemezte, amely kedvezett a magas minőségű száraz borok készítésének. Az időjárás szempontjából egy sajátos hasonlóság figyelhető meg: a meleg nyári nappalok után felfrissülést hoztak az éjszakák; az érés utolsó szakaszában pedig, kora ősszel, bár napközben az évszakhoz képest még magasra szökött a hőmérséklet, éjszaka lehűlt a gyümölcs. Úgy gondolom, mindez a furmint esetében kedvezően járul hozzá a változatos és finom szőlő-aromaanyagok kifejlődéséhez. Ez egy kényes fajta, csak tökéletes érés mellett ad jó eredményt, olyat, amely illat- és ízvilágában kifejező, és savai sem lógnak ki.

Vulkanikus alapokkal bíró borvidékként itt, Tokajban sokat beszélünk a talajtípusokról, és ez természetesen alapvető része a termőtájnak. Emellett azonban a borok karakterét a nyári és a kora őszi időjárás befolyásolja a legnagyobb mértékben.

Mandolás Furmint 2003

Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet

Vinoport: Mélyebb, aranyba hajló színárnyalattal köszönt a bor. Illata visszafogott, de benne tisztán érezhetőek a méz mellett a dohányos, fűszeres, gyógyfüves jegyek, valamint enyhe benzolosság. Izgalmas, összetett illat. A kortyot a dús, olajos textúra határozza meg, a kompozíciónak az e mellett helyt álló, savból és ásványos ízekből építkező gerinc ad irányt. Kevésbé erőteljes és koncentrált; inkább diszkrét természetével, mértéktartásával parancsol tiszteletet. Lenyelés után is hosszan a szánkban időz. Tovább

Oremus Mandolás vertikális kóstoló 2011-2003

B. A.: 2003 meleg, viszonylag száraz évjárat volt, tökéletes ősszel. A furmint aranylóan sárga fürtöket hozott, amelyeket teljes érésben tudtunk szüretelni. A bogyók között nem voltak aszúsodásnak induló szemek, így azokat nem kellett kiválogatnunk, ahogy azt más évjáratokban megtesszük a száraz borok esetében. (A 2003-as Mandulás Furmintról készített korábbi interjúnkhoz kattints IDE és IDE!)

Mandolás Furmint 2006

Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet

V.: A bor illatának középpontjában a mézes, gyantás, propoliszos jegyek állnak, az érett állapotú, kerek illatkép hátterében ugyanakkor érezhetőek fűszeres, gyógynövényes, teafüves jegyek is. A közepes súlycsoportba tartozó bor elemei egységet alkotnak, a szerkezet kompakt, tömör, a textúra olajos. Az aromatikát a mineralitás és a birs mellett itt is a palackos érlelésre utaló ízek határozzák meg. Lecsengésében tüzesség fedezhető fel. Tovább

Oremus Mandolás vertikális kóstoló 2011-2003

B. A.: Ebben az évjáratban az volt a különleges, hogy jól irányítva a szüreti munkákat a nagy száraz borok mellett kitűnő aszúkat is tudtunk készíteni, és ez ritkának számít. 2003-hoz hasonlítva 2006 azért volt kedvezőbb, mert ekkor ideális volt a csapadékeloszlás, míg 2003 száraz évnek mondható. 2006-ban a nyár mérsékelten volt meleg, és ősszel is kellemes időjárást élvezhettünk. A furmintot szeptember végén kezdtük el szedni. Annak köszönhetően, hogy a nyári hónapokban visszafogottabb volt a felmelegedés, az évjárat borait jó savak jellemezték.

Mandolás Furmint 2007

Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet

V.: Érett tónusú, almás, birses illatjegyeit gazdagon vonultatja fel a bor, mindezeknek mélységet a mellettük érezhető mézes, ásványos vonal ad. Kifejező, erőteljes, karakterrel bíró illatvilág rögtön az első szippantástól. A kompozícióban a telt test mellett jól megfigyelhető egy hullámzó szerkezeti felépítés, amelyben egyszer a sav-, másszor az alkoholérzet kerekedik felül. Ízeiben almára, dióra, gyantára, ánizsra emlékeztet. Utóíze tartalmas, de nem marad sokáig a szánkban. Tovább

Oremus Mandolás vertikális kóstoló 2011-2003

Mandolás Furmint Magnum 2007

Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet

V.: A bor illata lassan nyílik, mértéktartóan, fokozatosan mutatja meg ásványra, almára emlékeztető és a hordós érlelésre utaló jegyeit. A kortyban a pörkölési ízek lépnek előre, stabilitásukról az ezek mögött álló vastag, kompakt test gondoskodik. Szánkat betöltő, széles, szinte súlyos kompozíció. Savainak mennyisége közepes, nem lépnek az előtérbe, de részt vesznek a bor tartásának kialakításában; az alkoholról ugyanez mondható el. Lecsengése közepes hosszúságú. Tovább

Oremus Mandolás vertikális kóstoló 2011-2003

B. A.: Ha azt mondtam, hogy 2006-ban a meleg nyári időszakban sem szaladt túl magasra a hőmérséklet, 2007-ben megtanultuk, mi is az a hőségnap. A kánikula miatt gyorsan követték egymást a fenolos érés szakaszai. Augusztusban volt olyan nap, amikor 38,8 fokot mértünk. Mindez az óriási hőösszeg csapadékhiánnyal párosult, így bizonyos területek az aszály jeleit mutatták: itt a fotoszintézis lelassult vagy megállt, és minimális cukoremelkedés mellett ugrásszerűen csökkent a bogyók savtartalma. A nyarat végül szerencsére a szeptember ellensúlyozta, az ekkor jelentkező frissítő esőzéseknek köszönhető, hogy finom, egészséges szőlőt szedtünk, ugyan árnyalatnyival alacsonyabb savtartalommal a sorban szereplő többi tételhez képest.

2007 kapcsán azt is fontos az Oremus vonatkozásában megemlíteni, hogy ekkorra érlelődött ki az a tudás, hogy a melegebb években az egyes dűlő melyik részében hogyan érik a furmint. Ekkortól a Mandolás alapanyagát nem egyszerűen a kiválasztott dűlők adják, hanem azoknak bizonyos részei. Elsősorban a magasabban fekvő, az erdő mellett húzódó és a déli helyett a délkeleti lejtésű termőterületeket preferáljuk. E módszer kifinomításához arra van szükség, hogy a szüret előtti hat hétben folyamatosan ellenőrizzük az érés dinamikáját, hiszen a száraz bor szürete legalább annyi gondosságot igényel, mint a nemes édes boroké.

Mandolás Furmint Magnum 2009

Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet

V.: Kifejező illat, amelyben a csonthéjasokon és fűszereken túl már felbukkan a palackos érlelés mézessége és a bimbózó benzolosság is. A korty karakterét leginkább az erőteljes, szikár hangulatot létrehozó szerkezet határozza meg: mindennek alapvető, de nem uralkodó része a savgerinc, amely egy tekintélyes fa törzséhez hasonló vastagsággal és stabilitással bír, hála a vele magas fokon integrálódott jelentős testnek és alkoholtartalomnak. Az aromatikát izgalmas ásványos zamatok határozzák meg, amelyek kifejezetten jól illenek a tétel felépítéséhez. Stílust és tudatosságot mutató koncepció. Tovább

Oremus Mandolás vertikális kóstoló 2011-2003

B. A.: 2009 egy újabb ideális év volt a száraz borok készítéséhez, tökéletes szőlőalapanyag érkezett a pincébe. A július és az augusztus meleg volt, és bár az előbbi hónapban három alkalommal jégeső hullott a szőlőre, szerencsére ez még abban a stádiumban zajlott le, amikor a fürtök nem fejlődtek ki, és így a levelek meg tudták védeni azokat. 2009-re általánosságban amellett, hogy meleg volt, jellemző a csapadék is, mindennek köszönhetően a zsendülés nagyon korán indult el, augusztus 10-e körül, majd a gyors cukortartalom-növekedés révén már szeptember 7-én belekezdtünk a szüretbe.

Mandolás Furmint 2011

Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet

V.: Közepes erejű az illat intenzitása, mégis tisztán érezhetőek benne a vajas, viaszos tónus mellett a sárgadinnyére, banánra, mangóra emlékeztető jegyek. Mindezen asszociációk miatt édes tónust ölt magára a bor illatvilága. Az aromatikát kóstoláskor már a pörkölési, vajas ízek uralják, a kompozíció ezektől mégsem terül el, mert a közepesnél nagyobb, mértéktartó, mégis tartalmas test és az ezzel arányos savtartalom egyenesen tartja. Bár az illatban teret nyerő gyümölcsösség a kortyban egyelőre visszaszorul, az ásványos ízek határozottan lépnek fel, a lecsengés hosszú. Tovább

Oremus Mandolás vertikális kóstoló 2011-2003

B. A.: Az évjárat kiegyenlített, az időjárási szélsőségektől mentes volt. Köszönhetően annak, hogy 2010 bőséges esőzései után a talaj vízkészletei megteltek. Ennek hatása még 2011-ben is érződött, így annak ellenére, hogy ez az évjárat már száraz volt, ez a tény nem viselte meg a szőlőt, egységes ütemben zajlott az érés. Úgy gondolom, hogy a július szokásosnál hűvösebb volta járult hozzá a 2011-es Mandolás illat- és ízgazdagságához.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!