A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A nyerő számok: 1999, 2005, 2011, 2015

Mi is az a Kapi-faktor?

2019-05-10 | Geri Ádám


A nyerő számok: 1999, 2005, 2011, 2015

A tokaji Disznókő Szőlőbirtok egy olyan bemutatóján voltunk, amit korábban csak 6 évente rendeztek meg, ezúttal azonban történt valami.


Az esős idő ellenére szép számmal gyűltek össze a szakma és a sajtó tagjai május 9-én egy dunai hajóétterem fedélzetén. Nem csoda, hiszen itt került sor a 2015-ös évjáratú Disznókő Kapi 6 puttonyos tokaji aszú bemutatójára. A Kapi aszú

a Disznókő Szőlőbirtok egy egyedi története, ami mostanáig csak 6 évente íródott tovább.

„Átlagos” években ugyanis, nem utolsó sorban a francia tulajdonos koncepciójának megfelelően, birtok aszúk szoktak csak megjelenni a pincészetnél. „A különböző területekről szedett szőlőket külön dolgozzuk fel és külön hordóban érleljük, utána azonban összeházasítjuk őket. Egy aszú esetében általában 20-30 hordóból válogatva szoktuk elkészíteni az 5 és 6 puttonyos aszúinkat. A házasításokat megelőző kóstolások során a Kapi mindig kitűnt, ezt mindenképpen szerettem volna megmutatni” – magyarázta a bemutatón a keletkezés körülményeit Mészáros László birtokigazgató.

 

 

A premier felvezetéseként a pincészet Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikust kérte fel, hogy röviden fejtse meg a Kapi-titkot. Nos, a Borkollégium alapító oktatója szerint ezek a borok „élénkebb savaikkal, általában alacsonyabb cukor- és magasabb  savtartalmukkal, valamint az ásványosság egy zseniális elegyével a tokaji aszúk között az elegancia egy külön szintjét képviselik”.

 

A Rákóczi szabadságharcot követően a Rákóczi és a Vay család szőlőit elkobozták. Ekkor történt a szőlőhegy birtoklásában is egy jelentős változás, tudniillik a Kapy család által birtokolt rész kivált a Hangácsból, miután a nevezett família kihalt, és ekkortól kezdve már Kapi/Kapy-szőlőnek nevezték azt a területet. Mindazonáltal a Kapi név a használata inkább csak a 20. században terjedt el és került be köztudatba.

 

„Nagyon különleges, a szomszédosaktól markánsan elkülönülő terület. Bár a legmelegebb fekvésű dűlönk, a savak itt a legfrissebbek, a szőlő növekedése nem annyira erőteljes és a talajnak magas a magnéziumtartalma” – tette hozzá Mészáros László.

 

>>> A tokaji aszút az élenjáró gasztronómiával népszerűsíthetjük – Mészáros László gondolatai

>>> „A Disznókő hagyományai az édesbor készítésére predesztinálják a birtokot” – Disznókő mesterkurzus beszámoló

 

A Disznókő emblematikus termékéről lévén szó, amiben mindig meg kell jelenjen az aszúval kapcsolatos hitvallásuk (tisztaság, transzparens struktúra, frissesség, hossúság), csak a legjobb években készül Kapi aszú. Érdekes módon a legutóbbi 2011-es után nem a borvidéken máris legendásnak kikiáltott 2013-asban készült a következő, mert – mint a birtokigazgatótól megtudtam – akkor a botritisz kicsit felülírta a dűlőt, nem volt annyira kifejező benne a termőhely különlegessége. „A 2015-ös meleg, száraz évjárat viszont inkább a töppedésről szólt, a botritisz nagyon finoman jelent meg, így a virágokat és fehérhúsú gyümölcsöket idéző illatok és aromák tudnak dominálni.”

 

A nyerő számok: 1999, 2005, 2011, 2015

 

Mivel a kóstolón volt lehetőség a korábbi három évjárattal (1999, 2005, 2011) összevetni a 2015-ös aszút, fantasztikus időutazáson vehettünk részt és megnézhettük, hol tart például a sorozat első tagja 20 év után és szépen kirajzolódott a borászat aszú-koncepciójának íve. A most debütált 2015-ös még nagyon fiatal, de már most átüt a friss, gyümölcsös, egyensúlyos karaktere, ami bizonyosan nagy borrá fogja őt tenni.

 

A nyerő számok: 1999, 2005, 2011, 2015

 

Arra kérdésemre, hogy terveznek-e más dűlőprojekteket is beindítani, hogy ne kelljen a rajongóknak éveket várniuk az újabb csodára, Mészáros László az alábbiakat felelte: „Azt gondolom, egyelőre a Kapi az a dűlőnk, amivel valami egészen különlegeset tudunk mutatni. Nagyon sok kiváló területünk van többek között a Dorgóban és a Hangácsban is, utóbbiban ráadásul nem rég végeztünk újratelepítést. El tudom képzelni, hogy évek múlva ott is valami hasonlót tudunk elindítani.”Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!