A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az 5 talán legnagyobb hatású hölgy a bor történetében

Mindegyikük első volt valamiben

2019-03-15 | Vinoport


Az 5 talán legnagyobb hatású hölgy a bor történetében

Nők, akiknek ott a helyük az egyetemes bortörténet arany betűkkel íródó lapjain. És hozzájuk a magyar elsők.


 

Egy perzsa legenda szerint magát a bort is egy nő találta fel. Amikor a király visszautasította őt, öngyilkos akart lenni, mégpedig úgy, hogy megitta a rohadt szőlőből visszamaradt romlott levet. Ám nem halt meg, sőt, másnap kifejezetten tele életkedvvel ébredt. Amikor elmesélte a királynak a felfedezését, vagyis a romlott szőlőlé jótékony hatását, a király megjutalmazta.

 

 

Barbe-Nicole Clicquot, az első nő, aki Champagne házat működtetett

A 19. században a hölgyekre első sorban még anyaként és feleségként tekintettek a társadalmak. Clicquot, maga is anya volt, 27 éves korában vette át a családi borgazdaságot, amikor a férje meghalt. Az ő irányításával lett a Veuve Clicquot a világ egyik leghíresebb Champagne háza, nem csoda, hogy megkapta a „Champagne Nagyasszonya” becenevet. Rengeteg technikai újítást vezetett be és a mai napig meghatározza a pezsgőkészítést. Ő készítette el például az első évjáratos bort 1810-ben, nevéhez fűződik a vörösbor hozzáadásával készített első modern rozé pezsgő és nála tették tömegtermelésre alkalmassá a rázóállványt. A brandépítéshez is nagyon értett: komoly elismerést szerzett magának azzal Oroszországban, hogy dacolva a napóleoni embargóval pezsgőt szállított az orosz előkelőségeknek.

 

Antonia Ferreira, a portói borok úttörője

Bár gazdag családja révén Antonia vitte a szőlőterületeket a házasságba, férje 1804-es haláláig nem igazán hagyták érvényesülni. Amikor azonban átvette a stafétát, az ő borászatuk lett a legnagyobb portói exportőr, amihez hozzájárult, hogy jó kapcsolatai voltak Angliában. Munkásai, beosztottai nagyon tisztelték, mert a nehéz időkben is igyekezett gondoskodni róluk (például amikor egy járvány teljes szőlőültetvényeket pusztított ki).

 

Rövid vizsgálódás során nem sikerült az első magyar borászhölgy nyomára bukkanni, ezzel együtt vannak másban első hölgyek, akik jelentős hatást gyakoroltak a magyar borágazatra.

 

Dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapító-oktatója szerezte meg legelőször magyarként a WSET nemzetközi borakadémikus címet (nőket és férfiakat is beleszámítva).

 

2013-ban Gálné Dignisz Éva, a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet borász-tulajdonosa tűntették ki első hölgyként az Év magyar bortermelője díjjal.

 

A francia Berecz Stéphanie, a tarcali Kikelet pince borász-tulajdonosa volt az első, aki 2014-ben nőként megkapta magyar kollégáitól a Borászok Borásza elismerést.

 

Hannah Weinberger, Napa-völgy első női borásza

Bár a világ az 1960-as évek óta jegyzi igazán a kaliforniai borokat, jóval korábban is készültek már ott borok. A források többsége Hannah Weinberger tartja számon első női borászként. Ő 1882-ben, hasonlóan Clicquot-hoz és Ferreirához, férje halála után vette át a családi borászatot (és az igazgatói állást a Bank of St. Helenánál).  1889-ben kiállítóként részt vett a Párizsi Világkiállításon és ezüst érmet nyert. Talán az ő példájának is köszönhető, hogy ugyanebben az évben már 18 hölgy pincetulajdonost tartottak nyilván Kaliforniában, köztük Josephine Tychson-t, aki a feltételezések szerint 1886-ban 31 évesen az első nő volt, aki saját borászatot alapított. A Weinbergert 1920-ban, az szesztilalom bevezetésével kellett bezárni.

 

Sarah Morphew Stephen, az első hölgy, aki Master of Wine címet kapott

Az 1953-ban létrehozott Master of Wine cím a mai napig szigorúságáról híres (mást ne mondjuk, jelenleg mindössze 384-en viselik ezt a titulust). Az első hölgy, a brit Sarah Morphew Stephen 1970-ben tette le sikerrel a vizsgákat és kapta meg a Master of Wine címet. Sarah saját bevallása szerint 11 éves korától érdeklődött a borok iránt, amikor egy barátjuknak segített bort készíteni Madeirán. 17 évesen levelet írt egy portói borászatnak, hogy hadd mehessen hozzájuk gyakornoknak. A válaszuk, miszerint nincs helye egy nőnek a borkereskedelemben, nagyon letörte, ugyanakkor elszánttá is tette. Később a Bordeaux-i Egyetemen tanult, majd dolgozott Médocban és Saint-Émilionban is. Első igazi boros munkáját Németországban kapta. Angliába visszatérve szerzett tudomást a Master of Wine programról, 1970-ben látta elérkezettnek az időt a vizsgára. A második hölgy Master of Wine-ra további 6 évet kellett várni.

 

Julia Carpenter, az első hölgy, aki borbárt nyitott a bor fővárosában

Az angol hölgy 1972-ben meg borbárját London Fulham nevű városrészében. A Wolsey’s az akkor divatos, elsősorban férfiak által látogatott sörözőkkel teljesen szembement atmoszféráját tekintve és stílust teremtett a műfajban.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!