A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Terroirpezsgőt készítünk

A Tokaj Nyitány Pezsgősora 6. rész

2014-09-11 | Tóth Adrienn


Terroirpezsgőt készítünk

A Patricius Pezsgőről szóló, Molnár Péterrel készített interjúval zárjuk a Tokaj Nyitány pezsgősorát bemutató beszélgetéseinket. Az eseményen bemutatott 2011-es tétel 50% hárslevelűt, 25% furmintot és 25% sárga muskotályt tartalmazott. Az alapborok erjesztése acéltartályban zajlott, majd másfél évig érett a seprőn az 1300 palack tartalma.


Bár a Tokaj Nyitány kóstolón tényleg még a 2011-es Patricius Pezsgőt kóstolhatták a jelenlévők, mára már a 2012-es évjárat van forgalomban. Mindkét tétel hagyományos eljárással készült, hála annak a tavaly a Vindependent által elért törvénymódosításnak, amely 100 hl alatt minden pincészet számára engedélyezi a pezsgő készítését, amennyiben pezsgőadóraktár rendelkezésre áll.

 

Mind a 2011-es, mind a 2012-es pezsgőtök tartalmaz sárga muskotályt. Ez nem számít bevett gyakorlatnak a legtöbb tokaji pezsgőt nézve. Miért döntöttetek e mellett?

 

A legelső, 2009-es évjáratú pezsgőnk még tiszta hárslevelű volt, azonban ezt követően valóban a három szőlőfajta házasításából készült mindkét tétel. A legfrissebb 2012-es pezsgő 50% hárslevelűből, 35% furmintból és 15% muskotályból épül fel.

 

Mi úgy gondoljuk, mindhárom tokaji fajta alkalmas terroir bor és így terroir pezsgő készítésére, nemcsak a furmint és a hárslevelű, hanem a sárgamuskotály is. Az ásványosság mellett elegáns, harmonikus savakkal is rendelkeznek, mely kiváló alapot ad a lendületes, szép egyensúlyú száraz borok, pezsgők és édes borok készítéséhez is.

 

Ezen megfontolásból, valamint azért, hogy a lehető legteljesebben mutassa be a tokaji terroirt, döntöttünk a három fajta együttes jelenléte mellett a Patricius Pezsgőben, amelynek célja, hogy egy, a gyümölcsösséget és ásványosságot megjelenítő terroirpezsgő legyen, amely az elegancia megőrzése mellett gazdag beltartalmat is megjelenít 13,5-os alkoholtartalommal.

 

Terroirpezsgőt készítünk

 

A kérdésfelvetést persze értem, mert egyes fogyasztókban valóban él előítélet a sárga muskotállyal szemben. Mi pont ezért készítünk évek óta a száraz Tokaji Furmint mellett Tokaji Sárgamuskotályt, mert bizonyítani szeretnénk vele, hogyha egyensúlyban van, és megjeleníti a terroirt, akkor komoly lehetőséget rejt a sárga muskotály is.

 

A 2011-es pezsgőnél a végső cukortartalom beállításához aszút használtatok. Megtartottátok ezt a gyakorlatot később is?

 

A 2011-es tételt valóban egy hatputtonyos aszúval állítottuk be, de a 2012-es pezsgőnél változtattunk, és késői szüretelésű sárga muskotállyal végeztük dosage-t. Ez az érték esetünkben 3 gramm/liter, azaz brut kategória, ami ízküszöb alatt van, de elegendő ahhoz, hogy hozzájáruljon az egyensúly kialakításához. 

 

 

A tételek számát tekintve a pezsgőkészítés terén az átlagosnál több tapasztalattal rendelkeztek a többi tokaji pincéhez képest. Mennyiben alakítottátok a metodikát évjáratról évjáratra?

 

A legfontosabb mozzanatnak az alapbor kiválasztását tartom. A technológián nem változtattunk, tartjuk magunkat a korábbi gyakorlathoz. A 2011-es és 2012-es Szigetiéknél bérmunkában készült, és ez a közeljövőben is így marad. Az azonban nem zárható ki, hogy a távolabbi jövőben valamikor a saját pincénkben készüljön a pezsgő, de ez természetesen komolyabb beruházásokat igényelne.

 

Úgy gondolom azonban, hogy ha jó az együttműködés a pezsgősítést végző pincészettel, akkor a közös munka csak a pezsgő javára válhat. Nyilván sok utazással járt az utóbbi két pezsgő elkészítése, de nagyon megérte, mert igazán tanulságosnak bizonyult a folyamat.

 

Milyen szerepet tölt be a pezsgő Tokajban?

 

Jó útnak gondolom azt, amelyen elindult a Tokaj-Hegyalja, mert a borvidék több szempontból is alkalmas a magas minőségű pezsgők készítésére. Egyrészt adottak a megfelelő szőlőfajták, másrészt a mikroklíma és a talajadottságok sokszínűsége egyediséggel ajándékozza meg az egyes tételeket.

 

Terroirpezsgőt készítünk

 

A pezsgő által egy újabb arcát mutathatjuk meg a borvidéknek, ahogy azt a száraz sárga muskotállyal is megtettük. Azon túl, hogy szélesíti a kínálatunkat, gasztronómiai értelemben is új pozícióhoz juttat minket.

 

Mik a tervek a jövőre vonatkozóan, melyik lesz a következő évjárat?

 

2013-ból nem készítünk pezsgőt, de a 2014-es termésből a terveink szerint igen. Persze, ahogy a késői szüretelésű borunk, a Katinka esetében, úgy itt is az évjárat dönti majd el, valóban így lesz-e, és hogy milyen szőlőfajták milyen arányban kerülnek a házasításba.

 

Már csak azért is bízom benne, hogy a 2014-es évjárat alkalmas lesz a pezsgőkészítésre, mert a vásárlóink részéről nagy érdeklődést tapasztalunk. Általánosságban is úgy látom, adott a kereslet a habzó- és gyöngyöző borok és a pezsgő iránt is, ezt már csak az is bizonyítja, hogy a Patricius Pezsgők hamar elfogytak a piacra kerülést követően. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!