A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Újra divatba jönnek a flor borok?

Ezúttal Tokajban készítettek egyet

2018-07-26 | Vinoport


Újra divatba jönnek a flor borok?

Egy régi borkészítési módszer van újra feléledőben. Ráadásul ezúttal spontán indult be a csoda.


Címlapfotó: Furmint Photo

 

A világon mindössze három helyen ismert a flor módszerrel készített bor: Franciaországban az úgynevezett sárga bor (vin jaune), Spanyolországban a sherry egyes változatai, és Magyarországon a száraz szamorodni. Az eljárás lelke, a bor tetején erjesztőgombák segítségével képződő hártyaréteg (ez maga a flor), ami alatt egyfajta reduktív környezet alakul ki. Az élesztők ugyanis a borban oldott oxigént is felhasználják, miközben a flor korlátozza az újabb oxigénfelvételt. Emellett pedig hatással van a bor összetételére így végső aromájára és ízére is.

 

 

A hártya kialakulhat spontán de rá is lehet segíteni, utóbbi is megengedett és szoktak is vele élni a pincészeteknél. A Tállyai Szóló Pincészetnél azonban erre most nem volt szükség. A 2014-es, most bemutatott tango nevű tételük három évet pihent a pince sarkában a Tökösmály-dűlőből szüretelt, hárslevelűvel színültig megtöltött, majd lezárt hordóban.

 

„Nagy rádöbbenés volt a flor,

ami elkezd táplálkozni a borból, és a végén hihetetlen egyensúlyt állít be. Hálásak vagyunk a természetnek, és persze szerencsénk van, hogy ilyen a hordó- és pinceflóránk” – mesélte Éless Tímea borász.

 

2014 nem volt könnyű évjárat a Tokaji borvidéken, kézzel kellett kiválogatni az egészséges és az aszús szemeket, melyek szamorodni módjára 12 órán át héjon áztak. A bor új hordóban erjedt és érlelődött 2015 nyaráig, ezután átkerült egy használt aszús hordóba, és úgy döntöttek, hogy inkább hosszú érlelésre szánják, nem nyúlnak hozzá. 2016 karácsonyán vettek belőle mintát – ügyelve arra, hogy ne bántsák a bor tetejét lezáró flort –, akkor érezték, hogy ebben a formában lassabban, finomabban fejlődik, hagyni kell még. További egy év érlelést követően 2018 márciusában derítés és szűrés nélkül került palackba, kén hozzáadása nélkül.

 

Ez a régi borkészítési módszer lehet az elkövetkezendő idő egyik nagy boros durranása – véli Kató András, a Terroir Club vezetője. Mint mondja, „az elmúlt tíz évben a világ több borvidékén is kísérleteznek hasonló technológiával, nem csak a klasszikus régiókban”. A Szóló pincészet egyébként tavaly lett a természethű gazdálkodásra és autentikus borkészítésre fókuszáló Terroir Club tagja, ahol közben egyre szigorodnak a követelmények.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!