A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Amikor a legjobb borok elfoglalják méltó helyüket

Íme, a 2016-os Magyar Borok Báljának borsora

2015-12-10 | Vinoport


Amikor a legjobb borok elfoglalják méltó helyüket

A Magyar Borok Báljának kiemelt borait minden évben nagy gonddal választják ki a szervezők, méghozzá Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapítójának segítségével. Aki figyeli a Facebook-oldalunkat, már találkozhatott a 2016-os sztártételekkel, de itt most alaposabban is szemügyre vesszük őket.


A Magyar Borok Báljának borai évről-évre aktuális különlegességek, idén azonban a rendezvény egyben sétáló kóstolóvá is avanzsál. Míg a legnagyobb figyelmet – és az egyedülálló ételkíséretet – az alábbi borok kapják, addig idén száz különböző magyar bor is felvonul egy különteremben. Vagyis az elegáns környezetben és emelkedett hangulatban szinte a teljes hazai aktuális borkínálatot megkóstolhatják a vendégek. Akit elsősorban ez érdekel, annak a teljes báli jegy helyett lehetősége van báli sétálójegyet váltani

 

A Borbál 7 hivatalos borát Mészáros Gabriella segítségével választották ki a szervezők, ezekhez idén Bernáth József creative chef, az RTL Klub műsorából ismert szakember álmod menüsort. A menü egyelőre titok, a borok mellett Mészáros Gabriella ételajánlata olvasható.

A borsztárvendégek:

1. Garamvári Szőlőbirtok – Tokaji Furmint Brut

A bál üdvözlőitala. Száz százalék furmint pezsgő, tokaji alapanyagból, természetesen méthode traditionelle, és Budafokon készült. Színe halvány sárga, illatában barack, alma, virágok, kis vanília kerekíti. Íze intenzív, a furmint jegyei mellett egészen meleg tónusú, trópusi karakterű, mégis száraz érzetet ad. Közepes test, komoly beltartalmi értékek, markáns karakter. 

 

Mészáros Gabriella javaslata szerint jelentős savai miatt illene hozzá a házi kecskesajtkrém tökmagolajos-fahéjas kéregben.

 

Borbár>>

2. Garamvári Szőlőbirtok – Optimum Brut 2011

Az egyik legszebb magyar pezsgő helye eleve be volt biztosítva a bálon. Chardonnay, pinot noir és pinot planc optimális házasítása. Annak ellenére, hogy meleg évjáratból származik, elegáns darab.

 

Színe halvány, habzása visszafogott, apró buborékok egészítik ki. Illata visszafogott, benne csonthéjasok, fehér virágok, mandula. Tiszta, határozott karakter, magasabb dosage-zsal palackozva. Savai ennek megfelelően a kerekítő cukor mögött, háttérben. Kiegyensúlyozott, elegáns tétel, de a savait valamivel elő kell csalogatni. Talán egy falat édeskés pontytej házi croutonon fekete borsos mártással, vagy olyan kísérővel, amihez darabos tengeri sót lehet használni fűszerezésként.

 

Borbár>>

 

Amikor a legjobb borok elfoglalják méltó helyüket

3. Figula Pincészet – Sáfránykert Olaszrizling 2013

Ezt a bort már biztosan sokan ismerik, hiszen az idei évben számos borversenyen és kóstolón került reflektorfénybe. Érdemei elvitathatatlanok. 

 

Színe sárga, enyhe zöldes reflexekkel. Illata a pici szellőztetést meghálálja. Ezután igazi csopaki ásványosság bújik elő, melegebb, trópusi tónussal: ananász, maracuja, kókusz, füst érezhetők, a fahordós érlelés finom jegyei. Az ásványosság, enyhe sósság a kortyban visszaköszön, az íz az illatnál hűvösebb: grapefruit, citrusok, kis kesernye zárja. A bor összességében hosszú, vastag, intenzív, és emlékezetes.

 

A szaktanácsadó pisztrángtekercset, balaton-felvidéki pörkölt sós mandulát ajánlott hozzá, de hogy Bernáth József kreatív séf végül milyen fogást választ, az egyelőre titok.

 

Borbár>>

4. Kertész Családi Pincészet – Pinot Noir 2011

Karakteres Pinot Noir Etyekről, 14,5%-os alkoholtartalommal. Nagyon könnyed, áttetsző, gazdag illatú bor. Nagyon pinot-s az illata és remek a szerkezete. Kis animalitás, kis nedves bőr, kávé. Ízében gyümölcsös (meggy, cseresznye), gazdag, jó arányú és elegáns. Pici édeskés fűszeresség végigvonul rajta. A pikáns, édeskés és összetett vonal egyaránt jól áll neki. 

 

Remek étel lehet mellé egy sütőtök tortácska fekete lencsével rétegezve, egészen apró, édeskésre pirított hagymán megfuttatott libamáj csíkokkal.

 

Borbár>>

 

Amikor a legjobb borok elfoglalják méltó helyüketEgy tavaly párosítás a bálról

5. Vida Családi Pincészet – Hidaspetre Kékfrankos 2013

Száz százalék kékfrankos, talán az egyik legszebb jelenleg piacon lévő, Szekszárdról. A Hidaspetre dűlő egy szűk nyiladékon keresztül közelíthető meg, ami később kitágul, és egy teljesen zárt, védett és napfényes völgyrendszert képez. A bor 10 hónapot töltött másod és harmad töltésű 300 literes hordókban; az eredmény egy átlényegült kékfrankos, fogalmaz a pincészet.

 

A bor színe középrubin. Kis szellőztetést igényel, hogy karaktere kiteljesedjen. Ezután bőr, animalitás, gombák, avar jelennek meg az illatában. Lekváros piros bogyós gyümölcsök, konyakmeggy, csokoládé. A kortyban a gyümölcsök közül a meggy dominál, szegfűszeg, bors és mineralitás egészítik ki, valamint az illat által beígért animalitás. Szép és komplex, valóban átlényegült kékfrankos. A korty közepesen hosszú, kiegyensúlyozott, tanninjai elegánsak.

 

Mit együnk hozzá a bálon vagy egy otthoni ünnepi vacsorán? Ahhoz, hogy gyümölcsössége még inkább előjöjjön, érdemes markánsabb fűszerezéssel alányúlni. Egészben sült malackaraj csípős borskéregben, erdei gombákkal – ezzel biztosan nem lövünk mellé.

 

Borbár>>

6. Bock Pince – Cuvée 2011

60% cabernet sauvignon, 30% cabernet franc, 10% merlot - klasszikus Bordeaux-i házasítás, a villányi pince zászlós bora. 24 hónapig új, kisméretű tölgyfahordóban, majd több mint egy évig palackban fejlődött. 

 

Gazdag illatú, tele fekete bogyósokkal, szépen érvényesülő savakkal. Tanninja nem kevés de érett, a bor nagytestű de nem nehézkes.

 

Gazdag illatú, tele fekete bogyósokkal, meggyel, szilvával. Füst, kávé, csokoládé illata, benne kis konyakosság. A füstös, pörkölt kávés jegyek a kortyban is megjelennek, de egyáltalán nem túlzók vagy bántók. Sok fűszer mellett még a gyümölcsösség is megvan. Magasan strukturált, mégis elegáns. Savai szépek, tanninja nem kevés, de érett. Komplex, csodálatos ital, és inkább a szikár, mint az édes-fűszeres világból. Emiatt nagyon szép harmóniát ad szárított sonkával, meggyel.

 

Borbár>>

 

Amikor a legjobb borok elfoglalják méltó helyüketVajon mi lesz az idei meglepetés?

7. Oremus Tokaj Szőlőbirtok és Pincészet – 6 puttonyos Tokaji Aszú 2006

Saját kategóriájában szintén az egyik legszebb piaci tétel. Vulkáni málladékon kialakult nyirok és barna erdőtalajokról származik, egy ideális évjáratból: 2006 október folyamán elindult a lassú töppedés; a hónap közepétől rendkívül gazdag, tökéletesnek mondható aszúszemeket válogattak. A végeredmény 215 gramm cukor/liter, mellette üde savak, komplexitás.

 

Színe óarany, illatában méz, hárs, dió, krémesség, aszalt mangó és füge, egy mentalevéllel. Tökéletes tisztaság, komplex citrusos-kajszis illatok és aromatika. A kortyban az édes-mézes hársat enyhe citrusosság egészíti ki. Szárított gyógynövények és ásványok. Krémes, kitölti a szájat, hosszú. Remek savak, finom szerkezet, jelentős édesérzet.

 

Ez az igazi nagyágyú, kellően komplex fogást kér. Például libamájhab panna cottát karamellizált aszalt kajszis grillázzsal.

 

Borbár>>

A sztárfellépőkre is kíváncsi? Ide kattintson a programért>>
Jegyvásárlás és egyéb információk a borbal.hu-n.

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!