A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hogy halad a szüret Tokajban?

Ifj. Szepsy István és Homonna Attila választolt

2011-10-04 | Tóth Adrienn


Előző szüreti összefoglalónkban az ország déli borvidékeink kalandoztunk: Villányban, Szekszárdon és a Balaton déli partján jártunk. Most északkeletnek vesszük az irány, és meg sem állunk Tokajig, ahol szintén javában tart már a szüret. Arról, hogy állnak a munkák, és milyen bortípusra számíthatunk idén, szárazra vagy inkább édesre, ifj. Szepsy Istvánt és Homonna Attilát kérdeztük.


Előző szüreti jelentésünkhöz kattints IDE!

Ifj.Szepsy István – Tokaj

Szeptember 10-én kezdtük a szüretet: a Nyúlászón pezsgőalapanyagot, a tarcali Thurzón és bodrogkeresztúri Szepsy-n pedig dűlős furmintnak való termést szedtünk. Emlékszem 30 fok is volt, amikor a szüretet elkezdtük, a szőlők így melegen kerültek be a pincébe, amely nagyban segítette a spontán erjedés beindulását.

Érdekes volt megfigyelni, idén úgy tűnik, nagyon sok múlott azon, hogyan dolgoztunk a talajjal a szőlőben. Azokon a területeken ugyanis, ahol a természetes gyomokat csak kaszáltuk, 1-2 fokkal is magasabb volt a mustfok, mint azokon a területeken, ahol hagyományosan műveltük a talajt. A szőlő cukortartalmának megfelelően konzisztens volt a savak alakulása is. Úgy gondolom, ennek a jelenségnek - a csapadék hiányában - a kevés rendelkezésre álló víz volt az oka.

Hogy halad a szüret Tokajban?

A száraz boroknak szánt szőlők jelentős részét már leszedtük, a tervek szerint a jövő hét végére be is fejeződik ennek a kategóriának a szürete. Utána azonban várnunk kell majd, mert az utóbbi két hónap teljes csapadékhiányának köszönhetően még elhanyagolható a botritis a szőlőkben. Emiatt azonban nem aggódom, olyan még sose volt, hogy egyáltalán ne essen az eső, valamennyi nemespenész mindig képződik.

Már több mint három hete tart a szüret, így az első boroknál lassan a végére ér az erjedés folyamata; jó az alapanyag, eddig rendben megy minden, úgy látszik nem fog elhúzódni a fermentáció. A méréseink szerint úgy tűnik, idén nem lesz 15%-os alkoholtartalmú borunk, várhatóan a 14% lesz a maximum. Ennek az okát abban látom, hogy hála a kiegyenlített, jó időnek, alacsonyabb cukorfoknál váltak éretté a savak, mialatt az illat- és ízanyagoknak is volt idejük kialakulni.

Homonna Attila – Tokaj

Szeptember első hetében a pezsgőnek és más száraz boroknak szánt szőlő szedésével kezdtük a szüretet. Eddig megfelelőnek találom a savakat, a lékinyerés azonban alacsonyabb az átlagosnál, mert az aszályosabb időnek köszönhetően arányaiban vastag a bogyóhéj. Az eddigi eredmények alapján az alkoholtartalmak nem lesznek túl magasak, 12,5-13,5% között ingadoznak majd.

Éppen a száraz bornak való szőlő szedése utáni rövid szüneten vagyunk túl, hiszen most kezdtünk a késői szüretelésű borok alapanyagának szánt töppedt fürtök szedésébe. A jelenlegi mustfokokkal számolva, várhatóan 60-80 grammmaradék cukortartalmú édes borok készülhetnek majd.

Hogy halad a szüret Tokajban?

Egyelőre nem jellemző az aszúsodás, ha a következő két hétben esne az eső, az sokat javítana ebből a szempontból a helyzeten. Egyelőre 2007-re emlékeztet engem 2011, bár akkor kiegyensúlyozottabbnak éreztem a termést, idén viszont azt figyeltem meg, hogy drasztikus volt a különbség az egyes dűlők között. Míg a Királyban és a Határiban már két hete leszedtük a termést, addig az alsóbb fekvésű dűlőknél többet kellett várni. Ez az év így igazolni tudja, hogy a korábban is kiemelkedőnek tartott dűlők korábbi szüretet eredményeznek.

Ugyancsak jelentős különbség mutatkozik idén azon szőlők között, amelyeken eltérő mértékben korlátozták a termés mennyiségét. A jelentősen korlátozott szőlőkben erősebben érződött a meleg hatása, felgyorsult az érés folyamata. Pont emiatt különös jelentősége volt olyan szőlészeti munkáknak, mint például a lombfelület kezelése. Mi ügyeltünk arra, hogy a napos oldalon fent hagyjuk a leveleket, mert azok megóvják a gyümölcsöt a naptól, és nem égnek el. Összességében úgy látom, szőlészetileg könnyű volt ez az évjárat, viszont a borkészítésnél észnél kell majd lenni.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!