A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit érlelhetünk hordóban?

Hordólexikon, 2. rész

2016-03-25 | Szabados Erika


Mit érlelhetünk hordóban?

Nem meglepő módon a világ kádárai által előállított tölgyfahordók legnagyobb felvásárló iparága a borászat. Ennek ellenére számos párlat érlelésekor is használnak tradicionálisan fahordót. Sőt, újabban már söröket is érlelnek fahordóban, még Tokajban is.

 

Az égetett szeszek királya, a whisky előállítására minden típusnál külön szabályozás vonatkozik, ami a felhasználandó gabona fajtáján, származási helyén, és a lepárlás menetén kívül minden esetben kitér a tölgyfahordós érlelés hosszára és mikéntjére is. Mindegy, hogy bourbonről, a scotch-ról vagy az ír whiskyről beszélünk, elmondható, hogy a tölgyfahordós érlelésből keletkező aromák kiemelten fontos szerepet játszanak az ital ízképének kialakításában.

 

A whiskygyártásban különösen nagy népszerűségnek örvend a különböző erősített borokhoz, párlatokhoz vagy akár aszúhoz használt hordók újrafelhasználása. Ilyenkor a tölgyfa aromáin kívül az előzetesen benne tárolt ital jellegzetességei a több éves érlelés alatt plusz aromákat szivárogtatnak a párlatba. Az amerikai bourbon whiskyhez használatos új, kiégetett amerikai tölgyfahordók két év használat után Skóciába vándorolnak, ahol a scotch whisky-k érlelésénél kerülnek újra felhasználásra. A japánok is előszeretettel használnak nagyobb arányban likőrboros (portói, sherry, madeira) hordókat, illetve az érlelés utolsó fázisára a japán mizunara tölgyből készült hordókat.

 

Mit érlelhetünk hordóban?

 

A whiskygyártásban a bourbonös hordókon kívül nagy népszerűségnek örvend az egyedien fűszeres ízzel rendelkező spanyolországi sherryhordók használata. A hosszan érlelt sherry, a jerezi bor amerikai fehér tölgyből készült hordóinak űrtartalma hagyományosan 600 liter, aminek fontos előnye, hogy a fa- és a pörkölt aromák háttérben maradnak.

 

Ha már a párlatok érlelésénél tartunk, akkor nem érdemes kihagyni a nemzet kedvenc aperitif és digestive italát, a pálinkát. A nemzetközihez hasonlóan nálunk is szigorú szabályok vonatkoznak az előállításra és érlelésre. A jelenlegi pálinkatörvény szerint érlelt pálinkának azt a gyümölcs- és törkölypálinkát nevezzük, amelyet legalább 3 hónapig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 6 hónapig érleltek 1000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.

 

 

A prémium pálinkafőzők törekvése a fahordóban érett, korábban nem túl népszerű kesernyés pálinkák íz- és illatjegyeinek populárisabbá tételére meghozta gyümölcsét. A tavalyi adatok szerint mind a kereskedelemben, mind a fesztiválokon egyre nagyobb a kereslet a törkölypálinkákra. Pálinkát sokféle hordóban érlelhetünk, az alapanyagul szolgáló gyümölcs karakterének megfelelően.Markáns párlatok, mint a szilva, a törköly vagy a birs jól kijönnek a tölgyfa csersavasságával,ezzel szemben viszont a zamatos gyümölcsízű sárgabarack vagy vilmoskörte legszebb formáját az eperfa- vagy cseresznyefa hordós érlelés hozza ki.

 

A hordóvariációk száma igen nagy. Népszerű a gesztenyefa hordó, ami leginkább a törkölyök kesernyésségének lekerekítésében vállal komoly szerepet; az akácfa hordó, ami a vad gyümölcsök számára kedvező és a ritka; de igen értékes szilvapálinkák számára tökéletes szilvafa hordó. A számos változat és lehetőség tengernyi kombinációt eredményez, amit tovább színez a termőhely, a gyümölcs, az évjárat, a szakember, és még egy csomó nem várt tényező. Akárcsak a boroknál.

 

A Hordólexikon sorozat első részéért kattintson>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!