A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szekszárdi borvidék

2016-07-28 | Vinoport


A Szekszárdi Borvidék a Tolna-Baranyai-dombság és a Dunamenti-síkság kö­zött terül el, a Sárköztől nyugatra...


A táj a hivatalos geográfia szerint dombságnak minősül, bár a szekszárdi lokálpatrióta Szekszárdi hegynek nevezi a borvidék központjában helyet foglaló magaslatot.

 

Teljes termőterülete: 6001 ha, amelyből 3789 ha I. osztályú besorolást kapott. A tényleges szőlőültetvények 2255 ha-t foglalnak el.

 

Klíma: A Szekszárdi borvidéken mérsékelt kontinentális éghajlat uralkodik: a telek enyhék, a nyarak melegek. Nagy a hőösszeg és a napbesugárzás, ezzel szem­ben kevés a csapadék. Emiatt – kedvezőtlen években – helyenként az aszály káros hatásával kell számolni. Szekszárd az egyik leghosszabb tenyészidőszakú magyarországi borvidék.

 

 

Fő talajtípusok: A szekszárdi dombság vastag lösztakarója kitűnő alapot biztosít a vörös­bor termelésre kedvező talajok képződésére. A löszön mintegy 10 000 évvel ezelőtt, a holocénben löszvályog, homokos-kőzettörmelékes vályogtalaj, ki­sebb részben pannon homokkal kevert lösz alakult ki.

 

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták: Kékfrankos, zweigelt, merlot, cabernet franc, kadarka, cabernet sauvignon, pinot noir. A fehér fajták közül hagyományosan az olaszrizling, újabban a char­donnay kerül leginkább palackozásra.

 

Borstílus: A táj fehérborai lágyak, tel­tek, néha kissé lomhának tűnhetnek. Szekszárdot elsősorban vörösbora tette és teszi híressé. A ha­gyományos könnyebb, fűszeres ízű kadarka mellett a kékfrankos, a merlot, cabernet fajták már bizonyítottak. Sima struktúra, barátságos tan­ninok, sok gyümölcsösség. Ezek a fő jellemzők. A bikavér borokon keresztül a ter­mőhely egyre könnyebben mutatható be a fogyasztóknak. Önálló, egyedi palackkal is megjelentek 2015 nyarán, ami szintén az identitás meghatározását és magas minőségre való törekvést fejezi ki.

 

Részlet Mészáros Gabriella és Rohály Gábor Bevezetés a borkóstolásba című könyvéből.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!