A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Újbor

2008-01-31 | Tóth AdriennA borászok számára egy erőltetett menetet jelent. Szüret, préselés, erjesztés, palackozás. Sokszor erre az újbor esetében mindössze pár hét áll rendelkezésre. Sokan kritikát fogalmaznak meg a bortípus hitelességével kapcsolatban, azonban bírálat ide vagy oda, mind itthon mind külföldön egyre nagyobb fogyasztói érdeklődés kíséri megjelenését. A legnagyobb klasszikus a Beaujolais Nouveau, amelyre az egyik legismertebb nemzetközi bormárkaként tekinthetünk, már 1970. óta létezik. 

Az újbor népszerűsége sok tényezőnek köszönhető. Ott van mindjárt kezdetnek a kedvező árfekvése, majd következik a jó fogyaszthatósága, azonban talán ez nem lenne elég önmagában a sikerhez. A kulcs az a fokozatosan hagyománnyá váló esemény lehet, ami során az újborok megjelennek a piacon. Lassan ünneppé válik, és a pincészeteken és éttermeken túl otthon, családi körben is egyre gyakrabban kerül sor újborvacsorára.

Hazánkban az újbor ünnepe a savariai, azaz szombathelyi születésű Szent Mártonhoz kötődik, akit a világtörténelem Tours-i Szent Mártonként tart számon. Márton napját november 11-én ünnepeljük.

Az újbor lehet fehér-, rosé- vagy vörösbor is, természetesen mindhárom esetben leginkább a korai szüretelésű szőlőfajták felhasználása jöhet szóba. A legismertebb újbor készítési technológia az úgynevezett szénsavas maceráció, amelynek az a lényege, hogy az ép szőlőszemen belül kezdődik el az erjedés, így a borba nem kerül sok a sértetlen héjban lévő tanninokból. A végeredmény egy könnyed, kifejezetten gyümölcsös vörösbor.

Nemzetközi kitekintés

Olaszországban november 5-e előtt nem lehet forgalomba hozni az új évjárat termését, a francia újbor, a Beaujolais Nouveau határidejét azonban biztosan többen ismerik: 1985. óta november harmadik csütörtökén éjfélkor kerül ki Tokiótól New York-ig az éttermek és borszaküzletek kirakatába a tábla: „Le Beaujolais Nouveau est arrive!”, azaz „A Beaujolais Nouveau megérkezett!” De még az sem kell az újbor mániához, hogy az adott országban hagyománya legyen a készítésének, hiszen gondoljunk csak bele, hogy az Egyesült Államokban erre az időszakra eső hálaadás és az ehhez kapcsolódó óriási családi vacsorák milyen remek apropót kínálnak az újbor fogyasztásához.

Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy Franciaország más területein is készítenek újbort, amit összefoglalóan „vin de primeur”-nek neveznek.

Az olasz újbor 

Az utóbbi húsz évben megháromszorozódott az ilyen típusú bor készítése ebben az országban. Vannak persze különbségek, amíg a franciák újbora, szinte kizárólag egy régióból származik (Burgundia Beaujolais vidékéről), addig az olaszok - hozzánk hasonlóan - az ország szinte minden csücskében készítenek „novello-t”. Az össztermés harmadát Veneto adja, ha azonban hozzá számoljuk a második legnagyobb előállítót, Toszkánát is, akkor ez a két régió már az össznovello termés feléért felel. E mellett készítenek még újbort Trentinoban, Emilia Romagnában, Firuli-Venezia-Giuliában, Pugliában, Szardínia és Szicília szigetén, Lazioban, Umbirában, Piemontében és végül Marchében is.

Amíg a Beaujolais kizárólag egy gamay nevű szőlőfajtából készül, addig Itáliában már nem ilyen egyszerű a képlet. Tudjuk, hogy az Appennini-félsziget egyébként sem szűkölködik szőlőfajták tekintetében, így a novellohoz is felhasználnak mindent a kevésbé ismert ún. autochtontól, vagyis a helyi fajtáktól a nemzetközileg ismertekig. Így készül újbor Teroldego, Ciliegiolo, Nero d’Avola, Montepulciano valamint Merlot, Sangiovese, Cabernet Sauvignon valamint Barbera szőlőinek terméséből is.

Tipp

Az újbor nem azért készül, hogy pincénk mélyén hosszan őrizgessük. Bár ára sokszor nagyon vonzó lehet, ne essünk kísértésbe, és csak annyit vásároljunk belőle, amennyit egy-két hónapon belül el tudunk fogyasztani.

A fehér és rosé újbort egy klasszikus fehér- és roséborhoz hasonlóan hűtsük be fogyasztás előtt. Ezen túl azonban a vörös újbornak sem fog ártani dugóhúzás előtt egy fél óra a frizsiderben.

Itthon leggyakrabban libalakomát készítünk az újborokhoz. A ludaskásához vagy libaaprólék-leveshez kínáljunk fehérbort vagy rosé-t, a ropogósra sült libapecsenyéhez azonban már fogyaszthatunk vörösbort. A hízott libamáj esetében felejtsük el az újborokat, és keressünk inkább egy szép, késői szüretelésű tételt a korábbi évjáratokból.

Az egy-két hétig tartó újbor "főszezonban" rendezhetünk újborkóstolót a barátoknak, a családnak, hiszen ma már legalább 20 különböző újbor érhető el. Állítsunk össze egy 5-6 tételből álló borsort, ügyelve arra, hogy többféle bortípusból és borvidékről is válasszunk.

Mivel hazánkban egy naptári naphoz kötődik Márton napja, sokszor előfordul, hogy az ünnep nem hétvégére esik. Így a legtöbb újboros rendezvényre nem feltétlenül november 11-én kerül sor, a megelőző hétvégétől a következőig azonban általában lezajlanak.

T.A.

 

 


Címkék

újbor

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!