Fröccs
2015-08-17 | VinoportA sör megjelenésére és gyors elterjedésére válasz volt a fröccs a 19. század második felében a borkedvelőktől.
A fröccs mellett szól több tény is, hiszen ha ezt fogyasztjuk, akkor a bor alkoholja a szódával keverve alacsonyabb lesz, a nyári melegben tehát nem okoz bódultságot, a hűtött bor és szikvíz miatt a bágyadtságot távolra űzi.
A borászok régen úgy gondolták, hogy a kocsmák és vendéglők falai között, de talán még az otthonokban is ebbe a boros italba mindig a rossz minőségű borok kerülnek. Manapság a könnyed nyári, jó savgerinccel bíró borok is a fröccsök alapjai, ami a pincészetek forgalmára is jótékony hatással bír.
Milyen legyen a bor, amelyet buborékos vízzel keverünk? Mindenképp egy könnyed nyári fehérbort vagy rozét keressünk, amely gyümölcsös jegyeivel hódít, nem túl savas és fiatal. Klasszikusként az olaszrizling fajta említhető meg, de évek óta egyre nagyobb teret kezd meghódítani a cserszegi fűszeres vagy akár az irsai olivér, az édesebb szájúaknak pedig a sárgamuskotály. A nagy játékosok egy-két éve a rozék lettek, amik egy-egy étel mellett is megállják a helyüket.
A fröccs a legenda szerint a következőképpen született: Jedlik Ányos egy szüreti napon unokafivérével, Czuczor Gergely költővel Fót felé utazott, ahol a szőlőskertben többek között Fáy Andrással és Vörösmarty Mihállyal találkozott. Megérkezés után a fizikus táskájából előkapta szódásüvegét, és a borozó vendégek figyelmébe ajánlotta a spritzert.
A borra szóda került, és az első üdítő kortyok után híres költőnk, Vörösmarty, akinek a buborékos bor nem volt ismeretlen terület, hiszen egy időben pezsgőkészítéssel próbálkozott, elő is állt a magyar névvel, és ettől kezdve hívjuk a spriccert fröccsnek. A költő rímbe is foglalta:
"Fölfelé megy a borban a gyöngy;
Jól teszi,
Tőle senki e jogát el
Nem veszi.(…)"
A legelterjedtebb bor és szóda, illetve egyéb fröccs összetevő arányok:
A fröccs neve bor mennyisége (dl) Szóda mennyisége (dl) Szóda részaránya (%) Elnevezések Eredet/névadó
Krúdy-fröccs 9 1 10 Krúdy Gyula
Háziúr 4 1 20 nagyházmester, bivalycsók
Lámpás 15 5 25
Avasi fröccs 7 3 30
Nagyfröccs 2 1 33 fröccs, hajtás, húzás Móra Ferenc nevezte el "húzásnak".
Csatos 10 5 33
Házmester 3 2 40
Polgármester 6 4 40
Bakteranyós 2,5 2,5 50
Kisfröccs 1 1 50 fütty, tréfa, rövidlépés József Attila szerint egy "füttyre" meg lehetett inni.
Maflás 5 5 50 mafla
Viceházmester 2 3 60
Alpolgármester 4 6 60
Hosszúlépés 1 2 67 fordított
Lakófröccs 1 4 80 kisházmester, sportfröccs
Távolugrás 1 9 90 sóherfröccs
Egyéb szeszes fröccsök:
Málnás: Savanyú fehérborból készített nagyfröccshöz, málnaszörpöt kevernek
Maci: vörös kisfröccs + málnaszörp
Újházy fröccs: szóda helyett kovászos uborka leve
Tiszafröccs v. Kassfröccs: Vörösbor pezsgővel
Matrózfröccs: Korsó sör mellé, fél deci rummal
Postásfröccs: Dupla feketekávé, fél deci rummal
Deák bólé: Nagyon kevés alkohol megcsapatva sok szódavízzel
Góré fröccs (Ijesztett fröccs): Kispohár (1 vagy 2 dl) borhoz csak annyi szóda, amennyi még pohárban elfér
Instant fröccs: Egy szódásszifon bor + patron
Tömbházmester: Vannak akik a háziúrral azonosítják, vannak akik a lakófröccsel, de vannak olyanok is, Akik 3 darab házmestert értenek alatta
Kisvadász (boroskóla, VBK, boxos): 1 dl bor + 1 dl kóla
Nagyvadász (boroskóla, VBK, boxos): 2 dl bor + 1 dl kóla
Medgyessy-koktél (boroskóla, VBK): 3 dl bor + 2 dl kóla (3/2-es)
Lórugás: 1 rész brandy egy rész kólával (Keserűlikőrre emlékeztető íz.)
Alkoholmentes fröccsök:
Almafröccs: 2 dl almalé + 1 dl szóda
Gyerekfröccs: 1 dl szőlőlé + 1 dl szódavíz
Színész fröccs: 2 dl szódavíz langyosan
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
De'Ricci: generációkon átívelő tisztelet és hűség a terroir iránt
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!