A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Fröccs

2015-08-17 | Vinoport


A sör megjelenésére és gyors elterjedésére válasz volt a fröccs a 19. század második felében a borkedvelőktől.


A fröccs mellett szól több tény is, hiszen ha ezt fogyasztjuk, akkor a bor alkoholja a szódával keverve alacsonyabb lesz, a nyári melegben tehát nem okoz bódultságot, a hűtött bor és szikvíz miatt a bágyadtságot távolra űzi. 

 

A borászok régen úgy gondolták, hogy a kocsmák és vendéglők falai között, de talán még az otthonokban is ebbe a boros italba mindig a rossz minőségű borok kerülnek. Manapság a könnyed nyári, jó savgerinccel bíró borok is a fröccsök alapjai, ami a pincészetek forgalmára is jótékony hatással bír.

 

Milyen legyen a bor, amelyet buborékos vízzel keverünk? Mindenképp egy könnyed nyári fehérbort vagy rozét keressünk, amely gyümölcsös jegyeivel hódít, nem túl savas és fiatal. Klasszikusként az olaszrizling fajta említhető meg, de évek óta egyre nagyobb teret kezd meghódítani a cserszegi fűszeres vagy akár az irsai olivér, az édesebb szájúaknak pedig a sárgamuskotály. A nagy játékosok egy-két éve a rozék lettek, amik egy-egy étel mellett is megállják a helyüket.

 

 

A fröccs a legenda szerint a következőképpen született: Jedlik Ányos egy szüreti napon unokafivérével, Czuczor Gergely költővel Fót felé utazott, ahol a szőlőskertben többek között Fáy Andrással és Vörösmarty Mihállyal találkozott. Megérkezés után a fizikus táskájából előkapta szódásüvegét, és a borozó vendégek figyelmébe ajánlotta a spritzert.

 

A borra szóda került, és az első üdítő kortyok után híres költőnk, Vörösmarty, akinek a buborékos bor nem volt ismeretlen terület, hiszen egy időben pezsgőkészítéssel próbálkozott, elő is állt a magyar névvel, és ettől kezdve hívjuk a spriccert fröccsnek. A költő rímbe is foglalta:

"Fölfelé megy a borban a gyöngy;

Jól teszi,

Tőle senki e jogát el

Nem veszi.(…)"

 

A legelterjedtebb bor és szóda, illetve egyéb fröccs összetevő arányok:

 

A fröccs neve bor mennyisége (dl) Szóda mennyisége (dl) Szóda részaránya (%) Elnevezések Eredet/névadó

Krúdy-fröccs 9 1 10  Krúdy Gyula

Háziúr 4 1 20 nagyházmester, bivalycsók 

Lámpás 15 5 25  

Avasi fröccs 7 3 30  

Nagyfröccs 2 1 33 fröccs, hajtás, húzás Móra Ferenc nevezte el "húzásnak".

Csatos 10 5 33  

Házmester 3 2 40  

Polgármester 6 4 40  

Bakteranyós 2,5 2,5 50  

Kisfröccs 1 1 50 fütty, tréfa, rövidlépés József Attila szerint egy "füttyre" meg lehetett inni.

Maflás 5 5 50 mafla 

Viceházmester 2 3 60  

Alpolgármester 4 6 60  

Hosszúlépés 1 2 67 fordított 

Lakófröccs 1 4 80 kisházmester, sportfröccs 

Távolugrás 1 9 90 sóherfröccs 

 

Egyéb szeszes fröccsök:

 

Málnás: Savanyú fehérborból készített nagyfröccshöz, málnaszörpöt kevernek

 

Maci: vörös kisfröccs + málnaszörp

 

Újházy fröccs: szóda helyett kovászos uborka leve

 

Tiszafröccs v. Kassfröccs: Vörösbor pezsgővel

 

Matrózfröccs: Korsó sör mellé, fél deci rummal

 

Postásfröccs: Dupla feketekávé, fél deci rummal

 

Deák bólé: Nagyon kevés alkohol megcsapatva sok szódavízzel

 

Góré fröccs (Ijesztett fröccs): Kispohár (1 vagy 2 dl) borhoz csak annyi szóda, amennyi még pohárban elfér

 

Instant fröccs: Egy szódásszifon bor + patron

 

Tömbházmester: Vannak akik a háziúrral azonosítják, vannak akik a lakófröccsel, de vannak olyanok is, Akik 3 darab házmestert értenek alatta

 

Kisvadász (boroskóla, VBK, boxos): 1 dl bor + 1 dl kóla

 

Nagyvadász (boroskóla, VBK, boxos): 2 dl bor + 1 dl kóla

 

Medgyessy-koktél (boroskóla, VBK): 3 dl bor + 2 dl kóla (3/2-es)

 

Lórugás: 1 rész brandy egy rész kólával (Keserűlikőrre emlékeztető íz.)

 

Alkoholmentes fröccsök:

 

Almafröccs: 2 dl almalé + 1 dl szóda

 

Gyerekfröccs: 1 dl szőlőlé + 1 dl szódavíz

 

Színész fröccs: 2 dl szódavíz langyosan

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!