A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az ételbarát bor hazája

WSET felsőfok, 8. óra, Olaszország

2016-02-29 | Vinoport


Az ételbarát bor hazája

Az olaszok imádnak élni, és ennek szerves része a jó étkezés – az olasz konyhát az egész világ imádja. Hol máshol készülnének hát az igazán ételbarát borok, mint Olaszországban? Ráadásul a csizma a világ egyik legtöbb bort előállító országa, és az utóbbi 40 évben már a borok minőségére is egyre kevésbé panaszkodhatunk.


 

A Vinoporton januártól több hónapon át, minden hétfőn este körbejárunk egy szakmai témát vagy egy borvidéket, éppen úgy, ahogy a Borkollégium hallgatói a Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyam esti kurzusain. A korábbi részekért ide kattintson>>

Ha nem szeretne lemaradni a további részekről, iratkozzon fel Egyperces kurzus hírlevelünkre>>

 

Előadó: Tóth Adrienn, nemzetközi borakadémikus

 

Olaszország területén már Kr. e. 800-ban is készültek borok, de a modern kor igényeinek megfelelő minőség az 1970-es évekig nem volt jellemző. Aztán az utóbbi 40 évben jelentősebb volt a fejlődés, mint az azt megelőző 3000-ben összesen (részben persze az EU-s támogatások miatt). Sajnos a 370 eredetvédelmi terület (DOC és DOCG) ma sem ad garanciát a minőségre – a piaci verseny előbb kényszeríti odafigyelésre a helyi bortermelőket. A vásárlóknak ugyanakkor még így is alapos (WSET) ismeretekre van szükségük ahhoz, hogy tudják, mit találnak egy-egy olasz palackban.

 

Milyen rendszer az, ahol az ellenőrzött (controllata) jelző nem elég, azt meg kell toldani a garantált (garantita) jelzővel is" – teszi fel a kérdést Jancis Robinson a DOC/DOCG eredetvédelmi rendszer kapcsán. Sajnos a legmagasabb szintet képviselő DOCG kategória hitelét az egyre szigorodó szabályozás sem tudta eddig helyrehozni. Az olasz eredetvédelmi rendszerről a Borlexikonban olvashat bővebben>>

 

 

Itáliában ma mintegy ezer autochon szőlőfajta érzi magát otthon, és ezeknek legalább 360-féle bora kerülhet forgalomba. A fehérszőlők közül elsősorban az arneis, a catarratto, a garganega, a moscato, a pinot grigio (szürkebarát), trebbiano, verdicchio nevei csenghetnek ismerősen, míg a helyi kékszőlők közül a sangiovese, a nebbiolo, a barbera, az aglianico, a corvina, a lambrusco, a montepulciano, a negroamaro, és a primitivo világhírűek. A helyi fajták, és a tény, hogy ezek borait még mindig elsősorban a helyben hagyományos ételek mellé fogyasztják - na meg néhány eredetvédelmi szabály – garantálja, hogy a hagyományos olasz borok stílusa nem sokat változik a világtrendek vagy az egészen a kis pincészetekig gyűrűző modern technológia hatására.

 

Olaszország persze hatalmas, és egységes borstílust éppúgy lehetetlen meghatározni, mint egységes pizzastílust. A tengerszint feletti magasság is nagy szerepet játszik itt: az Etna a legmagasabb vidék Európában, ahol borszőlőt találunk, de az egyéb borrégiók szőlőinek nagyobb része is 600 méter felett érik. A magasságokban keletkező magas savszint, a szép savszerkezet az olasz ételekhez jól párosítható olasz borok titka.

 

Az ételbarát bor hazája

Az olasz domborzati viszonyok (még több borvidékes GIF-ért ide kattintson>>)

Néhány fontos bor

Ma mintegy 317 DOC bor van forgalomban, és 50 DOCG. Ez a cikk, illetve a WSET3 tanfolyam is csak a legfontosabbak közötti eligazodásban próbál meg segíteni. Kattintson a felsorolás elemeire, utazzon velünk a borokon keresztül:

A szupertoszkánokról

Nem beszélhetünk úgy Olaszország borairól, hogy ne kerülnének szóba a szupertoszkánok. Kik is ők, mik is ők? Mario Incisa della Rocchetta hobbijaként indult – és bár sokáig őrültnek tartották miatta – végül arról tett bizonyságot, hogy a tengerparti vidéken is készülhetnek világszínvonalú borok, akár a szabályozáson kívül. Ma már több száz toszkán termelő készít itt magas presztizsű borokat cabernet sauvignon, merlot és sangiovese, továbbá syrah házasításából, és bár a szabályozás felvette a lépést velük, sok ilyen bor még mindig IGT-jelölést visel címkéjén. A borsos áruk persze azonnal elárulja őket. Tóth Adrienn írását itt olvashatja el a témában>>

 

Ha szőlőfajta, terület és technológia szempontjából is különleges olasz borokat kóstolna, jelentkezzen a Borkollégium Masi mesterkurzusára>>

A Borkollégium egyéb tanfolyamairól a honlapon talál információt>>



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!